Astronomi

Senast uppdatering: 2004-10-21

Vad är Astronomi?

Astronomi är läran om hur stjärnor, planeter m.m. skapas och samverkar. Detta för astronomi in som en av delarna i fysiken. För oss som håller på med amatörastronomi innebär det dock allt från att titta upp på natthimlen och förundras, till att observera planeter, galaxer och nebulosor med egna eller andras teleskop.

Vad används teleskop till?

Ett teleskop används dels för att kunna observera himmelsföremål som är ljussvagare än det man kan se med blotta ögat, samt även för att observera föremål som ser väldigt små ut. För detta ändamål fungerar även en vanlig fälkikare i många sammanhang, även om den naturligtvis är både mindre ljusstark samt förstorar mindre. Ett teleskop är med andra ord en förbättrad version av fältkikaren, lämpad för astronomi.

Vem kan hålla på med astronomi?

Vem som helst som känner intresse för hur Universum fungerar, eller som bara vill förundras. Ung eller gammal har ingen betydelse.

Vart vänder jag mig...?

Ett sätt att komma igång är naturligtvis att kontakta någon medlem i ÖAS för en närmare beskrivning och genomgång. Kom gärna på någon av våra publika dragningar!